Zsálya (Salvia officinalis L.)

Posted by admin On július - 22 - 2010 0 Comment

A Zsálya fő hatóanyagai: illóolaj, katekincsersav, keserűanyag, glikozidát, gyanta, fumársav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, viasz, ösztrogén hatású anyagot, fitoncidát,, mely a tbc-bacilusokra is hat. Illóolaj, tujon, borneol, eukaliptol, linalool stb.

Figyelmeztetés! Az orvosi zsályában található mérgező hatóanyag csak főzéssel távolítható el, ezért alkalmazása körültekintést igényel. Várandós kismamák, magas vérnyomásban szenvedők kerüljék a használatát.

Belsőleg: Teáját izzadás ellen használhatjuk, a változókorban lévő nők alapszere, ösztrogénhez hasonló hatóanyagai is csillapítják a panaszokat.  összehúzó hatású, húgyutak fertőtlenítésére és bélhurut megszüntetésére is hatékony, javítja az étvágyat, erősíti a gyenge gyomor működést, könnyíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, antibiotikus és lázcsillapító. Más gyógynövényekkel együtt alkalmazva vércukorszint- csökkentő hatása is ismert. Segít a hasmenés megállításában. Vízvisszatartó tulajdonsága miatt alkalmazható az alacsony vérnyomás panaszainak enyhítésére. Pajzsmirigy túlműködésnél is használható.

Külsőleg: szájüregi fertőzések, gyulladások esetén, rekedtségnél, nyálkahártya-gyulladásnál, fogínygyulladásnál és torokgyulladásnál is használ a belőle készített tea. Alkoholos kivonata hatásos szer, fogorvosok is használják. Aranyeres panaszoknál ülőfürdőként, erős főzetét használjuk, csökkenti a fájdalmat, gyulladást és csillapítja a vérzést.

Forrás: Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

Gyógytea és gyógyszappan készítéséhez egyaránt alkalmazható.
Rendelés, vásárlás: gyogynovenygyogyasz@gmail.com

Szólj hozzá