Útifű (Plantago lanceolata L.)

Posted by admin On július - 22 - 2010 0 Comment

Az útifű fő hatóanyagai: nyálkák, C-vitamin, cseranyag, citromsav, invertáz- és emulzinenzimek, aukubin, glikozidát, planteóz,triszacharid, proteinanyag, zsír.

Belsőleg: baktériumölő, sebgyógyító hatása az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. A köhögés elleni teák elengedhetetlen alkotórésze. Nyálkaoldás, köhögés csillapítás, baktériumölő képesség mind olyan tulajdonság mely köhögésnél nélkülözhetetlenné teszi. Szirupot is lehet belőle készíteni. Az útifűlevelet összevágjuk 1 cm-es darabokra, egy ujjnyi útifű a befőttesüveg aljára, rá egy réteg cukor, ami kb. olyan vastag legyen, mint a fű. A lezárt üvegben rétegesen álljon a fű és a cukor, kb. két hétig a napon.

Ahány kg útifűlevél, ugyanannyi cukor szükséges hozzá. A cukor kioldja a hatóanyagokat a levekből, és azok feljönnek a szirup tetejére, leszűrjük és az így kapott szirupból naponta 3-szor egy teáskanálnyit fogyasztunk el, amikor köhögünk.

Külsőleg: sebgyógyításra, ekcémára is kiváló, a frissen szedett útifűvet megmossuk és a levél hátoldalán lévő vastag erezetét körömmel megnyomkodjuk és az ekcémás helyekre dörzsöljük a levét. 2-3 hét alatt elmulasztja a bőrbetegséget. Éjszakára viszkető ujjak közé tesszük. Aranyérre is hatékony, körmünkkel megcsipkedjük egy pár helyen összesodorjuk szivarkának és éjszakára az aranyérre tesszük. 2-3 hét alatt az aranyér visszahúzódik. Ülőfürdőként erős főzetét is felhasználhatjuk, csökkenti a fájdalmat. Nehezen gyógyuló sebeknél megszünteti a gyulladást, és fertőtlenít. Alkoholos kivonatát eredményesen alkalmazhatjuk szúnyogcsípés ellen, valamint a csípés felületét bedörzsölve csillapítóként. Szájüregi fertőzéseknél, gyulladásoknál szintén alkalmazhatjuk.

Forrás: Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

Gyógytea és gyógyszappan készítéséhez egyaránt alkalmazható.
Rendelés, vásárlás: gyogynovenygyogyasz@gmail.com

Szólj hozzá