Rozmaring (Rosmarinus officinalis L.)

Posted by admin On július - 22 - 2010 0 Comment

Fő hatóanyagai: illóolaj, cserzőanyag, fahéjsav származékok, flavonoidok, keserűanyag, triterpén, Magasvérnyomás-betegségben ne alkalmazzuk, emeli a vérnyomást! Várandós kismamáknál vetélést okozhat.

Belsőleg: Fűszermennyiségben alkalmazva ártalmatlan, gyógyászati célra történő felhasználása szakszerűséget, körültekintést igényel. Az étvágytalanságot megszünteti, oldja a görcsöket az emésztő rendszerben puffadásnál, rossz emésztésnél. Serkenti az epetermelést. Vizelethajtó és egyben fertőtlenítő hatása is van a veséknél. Alacsony vérnyomásnál hatékonyan segít, erősíti a szív munkáját.

Külsőleg: Kiváló bedörzsölő szer, gyógy krém, gyógy olaj reumatikus és ízületi, valamint neuralgikus fájdalmaknál. Illóolaja áthangolja az idegrendszert, gyógyfürdők, fürdőesszenciák formájában csökkenti a fájdalmat. Szeszes kivonata a fejbőrön javítja a hajhagymák működését és ezáltal csökkenti a hajhullást. Inhalálóként illóolaját alkalmazva, fellazíthatjuk vele az orr és  légutak lerakódott váladékait. Köptető teakeverékekben is alkalmazzák.

Forrás: Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

Gyógytea és gyógyszappan készítéséhez egyaránt alkalmazható.
Rendelés, vásárlás: gyogynovenygyogyasz@gmail.com

Szólj hozzá