Gyógynövények felhasználása a biokertben

Posted by admin On június - 26 - 2010 0 Comment

Gyógynövények szerepe a növénytermesztési gyakorlatban  

Zöldtrágyázás jobb terméseredmények, talajárnyékolás, gyomelnyomó hatás, talajelkészítés, tápanyagfeltöltés
 és a növényvédelem szempontjából  fontos.          
Nitrogénmegkötő képességű növények, melyeket felhasználnak a zöldtrágyázásra: körömvirág, fekete nadálytő, gyermekláncfű, csalán, útifű, csillagfürt, borsó, bab, lucerna, szöszös bükköny.
Keresztesvirágúak: a repce, fehér mustár, rozs, őszi búza

Fák tányérjának gondozása
:

A tányér egyenesen arányos a fa koronaméretével, mulcsozzuk, vagy beültetjük. Erre különösen alkalmas
a spenót, mely gyorsan nő és gyökerével a talajt javítja. Pillangós növényeket és gyógynövényeket is használhatunk.
Körömvirág, csalán, fokhagyma, útifű, kamilla, medvehagyma, fehér mustár, sarkantyúka használható.
Az elszáradt sarkantyúka gyökere növényvédő szerként hat a vértetű ellen, fontos, hogy egész télen rajta hagyjuk a fa
tányérján.  A fehér mustár növésserkentő, a körömvirág pedig a fonálférgek ellen hat, ugyanúgy mint a büdöske.
Gyakran ültetnek még kerek repkényt mely előnyös a talajnak és a reggeli harmatot is összegyűjti.
Komposztjavítás, -oltás: A komposzt halomba 30 cm távolságra fúrt lyukakba gyógynövényoldatot öntünk. De a komposzt úgy is javítható ha felhalmozáskor rétegenként gyógynövényport szórunk rá.

Gyógynövényoldat készítése: egyenlő mennyiségben keverjünk össze csalán, cickafark, pitypang, kamilla, útifű, tölgyfakéreg, macskagyökér, gyógynövényeket.
A növényeket préseljük zománcozott vödörbe, fahordóba, vagy műanyag vödörbe. Téglával, deszkával nyomjuk le. Annyi vizet öntsünk rá hogy ellepje, majd az edényt fedjük le. 3 napig maradjon így, hogy megerjedjen. Ezután öntsük le róla a levet, amelyet a 14 nappal korábban elkészített méz és víz 1:3 arányú oldatával keverjünk össze. A keverék aránya

1 rész mézoldat, 8 rész gyógynövényoldat, ezt jól keverjük el. Felhasználáskor az oldatotvízzel 100-szorosára, azaz 1 százalékosra hígítjuk (1 vödör vízhez körülbelül 1 csésze oldatot adunk). A többi oldat felhasználásig zárt vödörbe, vagy hordóba maradjon.

Gyógynövénypor: Ugyanazokat a gyógynövényeket használjuk mint fent, kiegészítés

képen még virágzó árvacsalánt tegyünk hozzá. A begyűjtött növényeket szárítsuk meg, majd morzsoljuk össze kézzel. A szárakat szedjük ki belőle, a többit finom szűrön dörzsöljük át.

A gyógynövények közül ha nem sikerül mindet beszerezni az nem probléma, de a csalán és a cickafark ne maradjon ki belőle. A komposzt érlelelését segíti egy lapát érett komposzt, ami az érlelési időt lerövidíti.

Riasztónövények: Vértetű rózsán és gyümölcsfán- sarkantyúka, zsázsa vetése „tányérba”.

Hangya levendula, pajzsika, majoránna talajra permetezve
Egerek gilisztaűző varádics, körömvirág, somkóró vetése szegélynek fokhagyma, császárkorona, ebnyelvű fű ültetése
Lisztharmat medvehagyma, snidling, fokhagyma, ültetése, zsurló és tölgyfakéreg
Szürkepenész: medvehagyma, fokhagyma ültetés
Ribiszkerozsda: fehérüröm, snidling szomszédnövényként
Ajánlott vegyes kultúrák kártevő riasztásra:

hagyma-répa (répalégy ellen)
Fejes saláta-káposztafélék (földi bolha ellen)
Paradicsom-káposztafélék (káposztalepke ellen)
Fokhagyma-szamóca (gombás betegségek ellen

Hatásuk nem garantálja a teljes védelmet.

Különféle kártevők elleni védekezés: levéltetű, takácsatka -csalánlé permetezés

hangya – csalán, üröm, varádics, pajzsika lével beöntözni

gyökértetű – varádics teával beöntözni

lótetű – bodzahajtást a járatokba dugni

monília – virágzáskor zsurló-vízüveg oldattal permetezni, hideg időben réz kloridot is hozzákeverni

lisztharmat, peronoszpóra – zsurlópermetezés

üvegházi molytetű –csalánlé permetezés

csigák – begónia lével beöntözni a növényeket( 1 tő begónia virágját és hajtását felvagdalni és beáztatni 10 l esővízbe 1-2 órán keresztül)

Szürkepenész – zsurlótea főzet (kétszeres erősségű főzet, 4 evk. Száraz zsurlófű 1 l vízhez

Gomba betegségek – tölgykéregből főzet 1 l vízbe 10 dkg kérget fél órán át főzünk, majd leszűrjük és 10 l-re felhígítjuk, lemosásszerű permetezést végzünk vele. A permetlevek készítéséhez mindig esővizet használjunk, ha nem állna rendelkezésünkre, akkor csapvizet öntsünk vödörbe és egy hétig hagyjuk a napon, utána felhasználhatjuk.

Receptek: rebarbaratea, fél kiló friss levelet 3 liter vízben leforrázunk és néhány órát állni hagyjuk, fekete levéltetvek ellen használjuk

Faseb-„kátrány”, gyümölcsfák sebeinek kezelésére tölgykérget is használhatunk.

Tölgyfa teljesen elhalt részét lereszeljük, 20-25 dkg reszeléket 1 liter vízben 25 percig főzzük, ha kihűlt 10 liter vízzel hígítsuk és tiszta agyaggal, kevés víz- üveggel tegyük kenhetővé.

Folyékony trágya, a trágyaleveket egészítsük ki többhasznú gyógynövényeket tartalmazó adalékkal: fekete nadálytő, körömvirág, cickafark, kamilla, pitypang. 1:8, 1:10, 1:15 arányban hígítsuk, márciustól-június elejéig adagoljuk.  A sertés-, juh-, baromfi-, galambtrágyát célszerű még nagyobb arányban hígítani, hogy ne perzseljenek.

Egészségvédő erjesztett levek, 10 liter vízhez 1 kg friss vagy 150 gr szárított növénnyel számolunk. A nagyobb darabokat felaprítjuk, az edényt napos helyre állítjuk és naponta felkeverjük. Hűvösebb időben két hét, melegben 8-10 nap múltán használható. Ekkor sötét színű, nem habzik és már az”illata” is gyengült. Tízszeres hígításban öntözzük ki.

Károsítók ellen hatásos főzetek, 500 gr friss, vagy 75 gr szárított növényt felaprítunk és ráöntünk 5 liter hideg vizet és 24 órán át állni hagyjuk. Ekkor felkeverjük és lassan felforraljuk 20 percen át lassan főzzük, majd lefedve hagyjuk kihűlni. Átszűrve ötszörös hígításban permetezzük ki a talajra, vagy a veszélyeztetett növényre.

Csalánlé ( virágzás előtt szedett csalán jó csak) 500 gr friss vagy 100 gr szárított csalánt 5 liter esővízbe tesszük egy csapott evk. Algaport, vagy mészkőport (zeolit) adunk hozzá. A lé erjedés alatt büdös. Lefedve kell tartani. Naponta felkell keverni, és egy jó marék hagymalevelet, egy marék zsurlót, pitypanglevelet és virágot és cickafarkot tegyünk hozzá. Hűvös időben 3 hét alatt, melegben 8-10 nap alatt elkészül. Kiszórás előtt szűrjük és 20-szorosára hígítjuk Talajbeöntözésre 1:10 hígítás is megfelel.

 Általános szabály a biológiai növényvédő anyagok használatához:

 A legfontosabb két növény, melyeket rendszeresen hetente, kéthetente használunk permetlének, illetve beöntözésre a csalán és a zsurló.

Az eszközök, anyagok, hordók: fa, kő, zománc, üveg horganyzott vas, rozsdamentes acél, lehetőleg ne műanyag. A permetezőgép amelyikben korábban méreg volt nem jó. A víz: eső, forrás, patak, folyó, tó vize alkalmas. Csapvíz esetén csak egy heti állás után jó.

Szólj hozzá