Gyógytea Crohn – betegségre

Posted by admin On június - 26 - 2010 1 Comment

A Crohn-betegség (ejtsd: Krón-betegség)

 A bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása. Jellemzően a vékonybél utolsó szakaszának és a vastagbélnek a gyulladása, de a szájüregtől a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhat. A gyulladás a bél több, egymástól elkülönült szakaszát érinti, szegmentálisan jelentkezik. Az érintett területeken viszont nemcsak a nyálkahártya, de az egész bélfal, annak valamennyi rétege gyulladt.

Okok

A betegség eredete ismeretlen. Autóimmun betegségnek tartják. Esetleges kórokozok szerepe vitatott.

A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy  hosszú ideig nagy mennyiségben adagolt antibiotikumok adása után megnő a valószínűsége a betegség kialakulásának. Hormonális tényezők is befolyásolni tudják a betegség lefolyását, (terhesség, fogamzásgátló) tünetmentességet idézhet elő. Életmód változás kedvezően befolyásolhatja a prognózist (lakóhely változás, új ország, eltérő étkezési szokások). Mindez mellett pszichoszomatikus háttere is van a betegségnek.

Tünetek

A betegség klasszikus tünetei a hasmenés, a hasi fájdalom és a felszívódási zavarok.
A legfontosabb tünet a hasmenés, a betegek több mint kétharmadánál folyékony, vizes széklet formájában jelentkezik. A hasmenést gyakran kíséri görcsös, különösen a jobb oldalon érzett hasfájás. A nyákos, véres széklet ürítése viszonylag ritka tünet. A felszívódási zavar másodlagos tünetekben nyilvánulhat meg. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya vérszegénységet okozhat. A beteg általános állapota romlik, étvágytalanság, fáradékonyság jelentkezik. A fehérje felszívódásának zavara miatt a betegek gyakran lefogynak. Emiatt kevéssé lesznek ellenállóak más betegségekkel, pl. fertőzésekkel szemben.
A rohamokat olykor láz, a fehérvérsejtek felszaporodása kísérheti.
Gyakori, hogy a klasszikus tüneteket megelőzően a beteg kórelőzményében végbélberepedés (Fissura ani – fisszúra áni) vagy végbélsipoly (Fistula ani – fisztula áni) kialakulása szerepel. Az sem ritka, hogy vakbélgyulladás tünetével megoperálják a beteget, és a szövettani vizsgálat eredményéből derül ki a valódi diagnózis.

Kórlefolyás

A betegségnek négy kórtani stádiumát különítjük el.

Nem-specifikus gyulladás, mely jellemzően a vakbél területén (jobb alhasi tájék) jelentkezik, ott, ahol a vékonybél utolsó szakasza, a csípőbél (terminális ileum, innen a név: ileitis terminalis) beszájadzik a vastagbélbe. Emiatt gyakorta végeznek vakbélműtétet. Crohn-betegség esetén a műtét helyén olykor sipolyok alakulnak ki.

Granulómák: A Crohn-betegség második szakaszában tuberkuloid (a gümőkórban, tbc-ben látható jellegzetes szövettani elváltozáshoz hasonló) gümők keletkeznek. Ezek gömbölyded képletek, közepükön nem teljesen elhalt, látható sejtmagvú sejtek halmaza található, melyet idült gyulladásos területek vesznek körül. Mivel a gyulladás az egész bélfalat, annak minden rétegét érinti, ezért a bél hashártyafelülete is gyulladásba kerül. Ennek bélkacs-összenövések lehetnek a következményei, melyek súlyos zavarokat okozhatnak a bélmozgásokban, ami végül akár bélelzáródásig fokozódhat.

Sipolyképződés (fisztuláció): A sipolyok (fisztulák) apró járatok a gyulladt területek és más szövetek között. Ezeken keresztül gyulladásos izzadmány ürül, pl. a bőrön át, a külvilág felé. Máskor az összenőtt bélkacsok között jön létre sipoly, mely egyes bélszakaszok megkerülésével tovább csökkentik a felszívódási felületet, és súlyosbítják a hasmenést. Gyakori a végbélnyílás körüli sipolyok megjelenése is.

Hatékony kezelés esetén a négy stádium jelentkezése természetesen nem törvényszerű. Egyelőre nem megelőzhető.

 Diagnózis

A Crohn-betegség báriumos röntgen kontrasztanyag itatásával történő, ún. gyomor-bélpasszázs vizsgálattal kimutatható. A bárium jól kirajzolja a hegesen szűkült szakaszokat és a közöttük található tágult részeket.

A röntgenvizsgálat célja a sipolyok kimutatása és a szűkült területek daganatoktól való elkülönítése. Míg a daganatok rendszerint csak egy bélszakaszon okoznak beszűkülést, addig Crohn-betegség esetén több szakasz is érintett lehet.

Kolonoszkópia: Ha a betegség a vastagbelet is érinti, az elváltozás endoszkópos megtekintése és a vizsgálat során nyert szövet mikroszkópos vizsgálata perdöntő lehet.

Gasztroszkópia: A gyomortükrözés felfedheti a nyelőcsőben és a gyomorban, esetleg a nyombélben látható beteg bélszakaszokat. Szövettani mintavételre adhat módot.

Vékonybéltükrözés: A vékonybél felső szakaszának endoszkópos vizsgálata, a beteg bélszakaszok láthatók, esetleg minta vehető belőlük.

Kapszula-endoszkópia: új vizsgálóeljárás, amikor is a beteg egy kapszula méretű videókamerát nyel le, mely képet közvetít a tápcsatorna belsejéből, miközben végighalad rajta. Hátránya, hogy drága, és nem juthatunk vele szövettani mintához.

A betegek mintegy 10%-ánál, különösen ha az csak a vastagbelet érinti, a betegség nem különíthető el a colitis ulcerosától (fekélyes vastagbélgyulladástól), ilyen esetekben a betegség lefolyása adhat támpontot.

Műtéti diagnózis: A betegség olykor bélelzáródás, vakbélgyulladás gyanúja miatt végzett hasmegnyitás során derül ki. A végső szót itt is a szövettanász mondja ki.

 Hagyományos kezelési formák:

A Crohn-betegség kezelése függ a gyulladás elhelyezkedésétől, az elváltozás súlyosságától, a szövődményektől és a korábbi kezelések hatékonyságától. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a hiányállapotok rendezése és a tünetek (hasi fájdalom, hasmenés, végbélvérzés) enyhítése. A kezelés lehet gyógyszeres, a beteg fogyaszthat táplálék-kiegészítőket, illetve műtéti.

Gyógyszerek:

A szulfaszalazin az egyik leggyakrabban használt molekula. Aktív hatóanyaga a mezalamin (5-aminoszalicilsav) Hatékony gyulladáscsökkentő, számos olyan gyógyszer alkotórésze, melyekből a hatóanyag csak a vékony- vagy a vastagbél különböző szakaszain szabadul fel. Olykor szteroid gyulladásgátlók alkalmazására is sor kerülhet, bár számos mellékhatása miatt ezt az orvosok szeretik elkerülni.

Immungyengítő gyógyszerek bevetésére is szükség lehet. Ezek természetesen nem képesek szelektíven gyengíteni az immunrendszert, így a szervezet más, pl. fertőző betegségekkel szembeni fogékonyságát megnövelik. Antibiotikumok alkalmazására főként tályogok, sipolyok szövődményeinek kivédése érdekében lehet szükség, máskor műtéti előkészítésként alkalmazzák a fertőzéses szövődmények megelőzésére, de van olyan szer, amely csökkenti a betegség aktivitását.

Táplálék-kiegészítés:

Különösen gyermekkorban lehet szükség, a gyermek testi fejlődésének biztosítására, kalóriadús folyadékok bevitelére. Különösen súlyos esetekben átmeneti vénás táplálásra is szükség lehet.

Műtét:

A műtét célja lehet a gyógyszeres kezelésre nem reagáló bélszakaszok eltávolítása, a bélelzáródások oldása, sipolyok, tályogok gyógyítása, a jelentősebb vérzések megszüntetése. A műtét nem gyógyítja meg a betegséget, mivel az el nem távolított bélszakaszokban a betegség kiújulásra hajlamos. A vastagbelet károsító kiterjedt folyamatok esetén annak teljes eltávolítására is szükség lehet. A bélsár távozását ekkor a has oldalsó részén, a köldök alatt képzett szájadékon (sztóma) át teszik lehetővé.

 Gyógyulási esélyek

A betegek életkilátásait szokás “quo ad vitae” (túlélési prognózis), és “quo ad sanationem (gyógyulási prognózis) szempontjából vizsgálni. A betegek túlélési prognózisa jó, a betegség viszont nem gyógyítható, ezért életminőségük korlátozott. A Crohn-betegség miatt az érintett élethosszig tartó gondozásra szorul.

 Alternatív kezelések (természetgyógyászat):

 A fitoterápia ennél a „gyógyíthatatlan” betegségnél csodákra képes, kellő időben, még a kezdeti stádiumban nagyon jól orvosolja a panaszokat és nem engedi a kórfolyamatokat rosszabbodni. Előre haladott stádiumnál is sokat javíthat a beteg állapotán.

Csodálatos gyógynövényeink vannak, amelyeket kellő szakértelemmel a tüneteket figyelembe véve, össze lehet úgy válogatni, hogy gyógyírt hozzanak a fenti súlyos betegségre is.

Itt a gyulladáscsökkentő, görcsoldó, lazító, nyugtató, emésztést javító gyógynövények alkalmazása  igen eredményes .

Táplálkozásterápia, reflexológia, autogén tréning, pszichoterápia és az akupunktúra  terápiás lehetőséget nyújt a beteg számára.

Crohn, colitis ulcerosa elleni teakeverék:

Jelentősen csökkenti az aktív gyulladásos szakban a kellemetlen tüneteket, és rendszeres használata növeli a tünetmentes időszakokat. A gyógynövény komponensek gyulladás csökkentő, simaizom görcsoldó, nyugtató, fertőtlenítő hatással rendelkeznek. E mellett gátolják a rothasztó baktériumok szaporodását. Szélhajtó és felfúvódás ellen is hatékony, valamint étvágyjavító.  

A  “100 x Szép”  teakeverék rendelhető címünkön; gyogynovenygyogyasz@gmail.com

egy hozzászólás so far.

  1. ANDRÁS TIBOR szerint:

    SZERETNÉK EBBÖL A TEÁBOL RENDELNI MINNÉLHAMARÁBB HA LEHET SEGITSÉGÜKET KÉREM HOGY HOL ÉS HOGYAN RENDELHETEK

Szólj hozzá