Zsúrló ( Equisetum arvense L.)

Posted by admin On július - 22 - 2010 0 Comment

A Zsúrló fő hatóanyagai: kovasav, szaponin, szerves savak, keserűanyag, ekvizetonin, zsír, gyanta, flavonglikozidát.

Figyelmeztetés! A zsurló nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el. Belsőleg történő alkalmazásánál mindig főzzük. Várandós anyukák ne alkalmazzák. Gyűjtése nagy körültekintést igényel, számos faja mérgező (mocsári, erdei, iszap stb.).

Belsőleg: Vizelethajtó, vesetisztító, 6 hétnél további folyamatos használata nem javallott, a benne lévő kovasav tartalom végett, a vese csak nehezen tudja feldolgozni. De jobb ha minden másnap használjuk csak 1-2 csészével. Reumánál, csúznál, epe- és májbántalomnál teakeverékben adalékanyagként, javasolt a használata. Kis vesekövet és vesehomokot is érdemes vele oldani. Szívnyugtatóként is lehet használni. Magas vérnyomásnál kihajtja a vizet a szervezetből, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. Érelmeszesedés megelőzésére is jó. Ásványianyag-tartalmánál fogva idős embereknél regenerációs hatású, (kovasav, alumínium, a kálium pótlásával segít). Erős menstruációnál enyhíti a vérzést.

Külsőleg: Bőrbetegségek ellen, lábizzadás elleni lábfürdő esetén hatásos. Ízületi bántalmak kezelésére szolgáló gyógynövényfürdők kiváló adaléka.

Forrás: Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

Gyógytea és gyógyszappan készítéséhez egyaránt alkalmazható.
Rendelés, vásárlás: gyogynovenygyogyasz@gmail.com

Szólj hozzá