Palástfű /Alchemilla vulgaris L./

Posted by admin On július - 20 - 2010 0 Comment

A palástfű Fő hatóanyagai: tannin típusú csersav, ellag típusú csersavak, glikozidát, proantocianidinek. Flavonidjai rutozidhoz és hiperozidhoz hasonlító tulajdonságokat mutatnak.

Belsőleg: Összehúzó, enyhe vérzéscsillapító, görcsoldó, női betegségek kiváló ellenszere. Gyógyító hatású petefészek gyulladásnál és várandós anyukáknál a magzat (terhesség) megtartására is alkalmas. Fokozza a vérerek falának ellenálló képességét, rugalmasságát, méh erősítő, belső izomerősítő. Étvágytalanság esetén fokozza a gyomorsav képződését, emésztést javító hatása is van. Oldja a szélgörcsöket és segíti a vastagbél munkáját. Gátolja a káros kórokozó bélbaktériumok fejlődését, bélhurut elleni szer. Hasmenéses állapotokban főzet formájában fogyaszthatjuk. Egészen forrón a fejfájásokat is megszünteti (kivétel ideges eredetű). Parkinson-kórban lelassítja az izomsorvadást.

Külsőleg: Szájüregben lévő gyulladásoknál gargarizáló szer.

Forrás: Németh Imréné Éva: Gyógynövény ABC

Gyógytea és gyógyszappan készítésére is alkalmas.
Rendelés, vásárlás: gyogynovenygyogyasz@gmail.com

Szólj hozzá