gyógynövény receptek férfibetegségekre

Posted by admin On július - 18 - 2010 0 Comment

 

gyógynövény receptek férfibetegségekre

A férfiak életében a negyvenedik és ötvenedik életév között jelentkezhet az a kritikus időszak, amikor egyre-másra sorjáznak a betegségek. Az orvosi diagnózis felállítása után sokat segíthetnek az egészség helyreállításában a gyógynövények.
Sok ember elvárja a testétől, hogy működjön, tűrje a terhelést, ám nem tesz semmit az ápolásáért, a betegségek megelőzéséért. Csak kevesen gondolnak arra, hogy Isten patikájának segítségével erősíthető, felkészíthető a szervezet a kor előrehaladtával egyre szaporodó támadásokra…

Prosztata panaszok

A prosztata, más néven dülmirigy a húgyhólyag alatt, a húgycső kezdeti szakaszának falán elhelyezkedő, páros, elágazódó csöves mirigy. Feladata, hogy az ondóhoz keveredő magfolyadékot termelje.
A prosztatagyulladás (prostatitis) leggyakrabban a férfiak 20. és 40. éve között fordul elő. Többnyire a bélbaktériumoknak a húgycsövön át a prosztatához jutó fertőzés idézi elő.
Tünetei közé tartozik a sűrű vizelési inger, fájdalom vizelés vagy székelés közben, telítettség érzés a végbélben, olykor láz, hidegrázás, valamint az ágyék és a keresztcsont tájékán föllépő fájdalom. Minden esetben szükséges a bőséges folyadék fogyasztása és ágynyugalom, tartózkodás a nemi élettől és az alkoholtól.
A legkülönbözőbb külső hatások (stressz, bosszúság stb.) szintén kiválthatják a prosztatagyulladás tüneteit. Ilyenkor azonban nem tényleges gyulladásról, hanem úgynevezett disztóniáról van szó – a disztónia valamely szerv kimutatható károsodás nélkül is fellépő működési zavarát jelenti. Ennek lelki okai vannak, ilyen okok a prosztata-megbetegedéseknek legalább a felét idézik elő.
A prosztatadaganat idősebbeknél fordul elő. Hatvan év felett ez a jóindulatú daganat a férfiak 80 százalékánál kimutatható, azonban csak az esetek felében okoz erősebb tüneteket. Kiváltó oka a hormonháztartás változása. A 40. évtől kezdve a férfi nemi hormon (androgének) termelése csökken, viszont a női nemi hormon (ösztrogének) termelése változatlan marad.
Első szakaszára a gyakori vizelés a jellemző. Erre néha ügyet sem vet az illető. A folyamat évekig elhúzódhat, de ritkán marad következmények nélkül. Minthogy a megnövekedett dülmirigy nyomást gyakorol a húgycsőre, gyakran a hólyag is károsodik, izomzata igyekszik a felgyülemlő vizelettől megszabadulni, eközben a fala kitágul.
A második szakaszban a pangó vizelet annyira kitágítja a hólyagot, hogy bizonyos mennyiség már ki sem ürül belőle. A hólyag meggyengül, a vérnyomás viszont emelkedik. A vizelési kényszer és az állandó „vizelgetés” vezet el a betegség harmadik szakaszában a „csöpögtetéshez”. A vér megjelenése a vizeletben nyilvánvaló jele a betegségnek, sőt életveszélyt is jelezhet. Az orvos a beteget nyilván azonnal veseállomásra fogja küldeni.

Milyen gyógynövény ajánlott? A dülmirigy legkülönbözőbb megbetegedései – akár gyulladás, akár a legrosszabb esetben rákosodás – ellen jó hatású a kisvirágú füzike. Csészénként egy púpozott kiskanál füzikét leforrázunk, a levet fél perc múlva leszűrjük. Egy csészével reggel éhgyomorra, eggyel este, vacsora előtt kortyolunk el.
A füzike a gyógynövények körében csak a legutóbbi időben nyert rangot. Mintegy 80 centiméter magasra nő, lándzsás leveleket és világoslila vagy halványpiros virágokat fejleszt.
Nedves helyeken, nádasok, patakok mentén látható. A virágzó növény felső részét kell levágni június és szeptember között, majd árnyas, szellős helyen megszárítani.

Hajhullás, kopaszodás

A kopaszodás, hajhullás sok férfi életét keseríti meg. Számos oka lehet a problémának, de sokféle gyógynövényt ki lehet próbálni a kezelésére.
A hajhullás a férfiaknál általában örökletes tényezőkre vezethető vissza. A kopaszodás és a hajhullás között az alapvető különbség, hogy ez utóbbi után még kinőhet a hajkorona, míg a kopaszság esetében elhalnak a hajhagymák, így már nem termelnek több hajszálat.

Milyen gyógynövény ajánlott?

A csalán elősegítheti a haj növekedését. Hajmosáshoz használjunk friss csalánból készült kivonatot. Tíz marék friss csalánt egy ötliteres edényben felöntünk hideg vízzel, majd lassan fölmelegítjük. Ötpercnyi állás után leszűrjük és megmossuk benne a hajat. A haj növekedésének erősítésére és állandósítására csalángyökér-kivonat ajánlható. Két jó maréknyi csalángyökeret áztassunk 12 óra hosszat hideg vízben. Utána fölmelegítjük, majd 10 perc állás után leszűrjük, majd a lével mossuk a hajat.
A bojtorjángyökér szintén segíthet a hajhullás problémáján. 100 g bojtorjángyökeret 12 óráig hideg vízben áztatunk. Ezután a levet lassan fölmelegítjük és leszűrjük. Fele mennyiség felhasználásával, színszappannal mossuk meg a hajunkat, a lé másik felével leöblítjük a habot. A növényi kivonatot azonban nem távolítjuk el.


Heregondok

A hererák aránya csupán egy százalék a férfiakat fenyegető rákos megbetegedések közül, ám veszélyét mégsem szabad alábecsülni. A herében előforduló daganatok ugyan többnyire nem okoznak fájdalmat, azonban 95 százalékuk rosszindulatú. A heredaganatok, amelyek többnyire a 20. és 40. életév között fordulnak elő, általában csak az egyik herében jelennek meg. Mint valamennyi rákos betegség, a hererák korai felismerése is nagymértékben javítja a gyógyulás esélyeit.
A here duzzanata mögött a here számos megbetegedése rejtőzhet, az egész enyhe heregyulladástól kezdve az életveszélyes rákig. Az is előfordulhat, hogy a dagadás külső erőhatás következménye, amely a here károsodásával járhat.
A heregyulladás (orchitis) gennyesedést is okozhat. Gyakran úgy keletkezik, hogy az alsó húgyutak vagy a prosztata gyulladása átterjed a herére, vagy úgy, hogy a véráram közvetít baktériumokat. A here féloldalas megduzzadása rendszerint igen hamar, néha percek, vagy egy-két óra alatt következik be. Egységes kezelésről nem lehet szó, minthogy azt mindenkor a kiváltó oknak megfelelően kell megválasztani.

Milyen gyógynövény ajánlott?

A korpafű kevéssé ismert gyógynövény, pedig sokat segíthet a here problémáinak orvoslásában. Csészénként egy csapott kiskanál korpafüvet leforrázunk. Fél perc múlva leszűrjük. Reggel, éhomra igyunk meg kortyonként egy csészényi teát – ne többet!
Az orbáncfű- és a majoránnaolajos bedörzsölés is enyhíthet a panaszokon. Megtöltünk egy üveget az orbáncfű friss virágaival és bimbóival vagy majoránnával, majd felöntjük olajjal úgy, hogy ellepje a növényi részeket. Utána az üveget három hétig melegen tartjuk. Idővel az orbáncfűvel töltött üvegben az olaj pirosra színeződik, a majoránna színe nem változik. Ezzel az olajjal kenjük be napjában többször a herét.
A zsurlós borogatás a gyulladások egyik legjobb kezelési eszköze. Két tele marék zsurlót egy szitára szórunk, majd a szitát egy lábas forrásban lévő víz fölé akasztjuk. A felszálló párák átjárják a zsurlót. Ezután a szita tartalmát tiszta vászonra borítjuk, s a herére helyezzük. A vásznat meleg kendővel rögzítjük, s pár óráig vagy egész éjszakára a herén hagyjuk.

A titkolt impotencia

Az impotencia két válfaját szokás megkülönböztetni: egyik a közösülésre való képtelenség, a másik a nemzésre való képtelenség. A 45. és 50. év között a férfiak potenciájában gyakran hirtelen csökkenés következik be, igen ritka azonban a teljes impotencia.
A közösülésre való képtelenség megnyilvánulhat a merevedés elmaradásában, a korai magömlésben, az orgazmus hiányában. A jelenségek testi oka sokrétű lehet: föl nem fedezett daganat vagy más szervi elváltozás. Még egy ártatlan kis nyálkahártya-daganat (polip) a húgyvezetékben is előidézhet ilyen tüneteket. Megeshet az is, hogy a valamely betegség által megzavart hormonháztartásra vezethető vissza az impotencia. Előfordulhat, hogy a munkahelyi stressz okozza az impotenciát. Ezen csak a kikapcsolódás segíthet.
A terméketlenségnek (sterilitás) az előzőkhöz semmi köze. Ilyenkor néha a közösülés minden további nélkül végbemegy. A terméketlenség szervi eredetű. Az orvosnak meg kell vizsgálni a magfolyadékot, kiderülhet ugyanis, hogy az ondósejtek száma sokkal kevesebb a kelleténél, illetve, hogy az ondósejtek nem eléggé érettek, vagy pedig teljesen hiányoznak a folyadékból.

Milyen gyógynövény ajánlott?

  • Palástfű Csészénként egy tetézett kiskanál palástfüvet leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük, s a teából naponta négycsészényit fogyasztunk el kortyonként.
  • Pásztortáska-eszencia Frissen szedett pásztortáskával megtöltünk egy üveget. Felöntjük 38–40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkával. Legalább két hétig álljon az üveg melegen. Az eszenciával bedörzsöljük altestünket.
  • Medvetalp-eszencia A medvetalp felaprított levelével és bimbójával megtöltünk egy üveget, majd 38–40%-os gabona- vagy gyümölcspálinkát öntünk rá. Legalább két hétig álljon melegen az üveg. A kioldott eszenciából naponta kétszer 30 csöppöt igyunk meg az előbbiekben említett palástfű teához keverve.

Szólj hozzá